.................NATUURGENEESKUNDE..............................................................................................................................

Het energetisch concept
HOME

De basis van de natuurgeneeskunde is het natuurlijke genezende vermogen van je eigen lichaam aan te spreken om te genezen. Bij de behandeling ga ik uit van het energetisch concept, de evenwichtige verdeling van de energie over het gehele menselijk lichaam.  Aandacht heeft het totale welbevinden: zowel lichamelijk als geestelijk.

Gezonde voeding

Eten en drinken horen, naast ademhalen en slapen, tot de eerste levensbehoeften. Wat je gedurende je dagelijkse bezigheden verbruikt, dient op verantwoorde wijze aangevuld te worden. Goede voeding geeft je de brandstof die je nodig hebt voor je directe energievoorziening en levert de bouw- en beschermingsstoffen voor een gezond lichaam. Orthomoleculaire middelen, dat zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen, kunnen een aanvulling zijn naast een gezonde voeding. Meer hierover kun je lezen in het hoofdmenu onder: Orthomoleculaire geneeskunde.

Afwisseling

Als je gezond wilt eten, is afwisseling in je voedingspatroon heel belangrijk. Een overwegend basische voeding wordt aanbevolen. Dat houdt in: veel groente en fruit, weinig of geen dierlijke eiwitten en matig in granen. Bij het consult krijg je meer informatie over vitaliteit bevorderende voeding. Ook wordt specifiek gekeken naar overgevoeligheden en allergieën. Je krijgt ook uitleg over voeding die de gezondheid of het welbevinden schaden.

Vers
Verwerk bij de bereiding van voedsel bij voorkeur verse, liefst biologische ingrediënten. Af te raden zijn kant-en-klaar maaltijden, diepvries- of blikprodukten. Vermijd ook zoveel mogelijk de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Dus gebruik bijvoorbeeld in plaats van witmeel- liever volkorenprodukten.
Suiker, zout, kruiden

Verschillende voedingsmiddelen zijn, niet bevorderlijk voor je gezondheid. Zoals suiker en allerlei suikerhoudende voedingsmiddelen. Ze veroorzaken niet alleen tandcariës, maar ook een sterke schommeling van het bloedsuikergehalte en kunnen op den duur de werking van de lever en de alvleesklier nadelig beïnvloeden. Regelmatig gebruik van veel zout (over het algemeen rijkelijk aanwezig in kant-en-klaar maaltijden) leidt na verloop van tijd mogelijk tot hoge bloeddruk en nierklachten. Kruid uw voeding ook niet overmatig met specerijen. Deze kunnen  lever- en galklachten veroorzaken.

Melkprodukten, genotmiddelen

Vooral mensen die vaak last hebben van bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen (gepaard gaande met overmatige slijmvorming) moeten oppassen met het gebruik van melkprodukten. Dat komt omdat de consumptie hiervan een verslijming in het lichaam geeft. Verder is het aan te raden om voorzichtig en spaarzaam om te gaan met het gebruik van genotmiddelen als koffie, zwarte thee, alcohol en tabak. Deze genotmiddelen beroven het lichaam van bouwstoffen en dringen de afvalstoffen terug in de weefsels.
Omdat gezonde voeding niet alleen zorgt voor de instandhouding maar tevens voor het herstel van het lichaam, krijg je altijd adviezen voor een verantwoorde voeding.

Maag/darmkanaal

Bij veel aandoeningen speelt het maag/darmkanaal een belangrijke rol. Vaak is er een duidelijke oorzaak aan te geven: langdurig eenzijdige voeding, een niet op de constitutie afgestemde voeding, ontstekingen in het darmgebied, gebruik van antibiotica of dergelijke. Maar er zijn ook mensen die zonder aanwijsbare reden zo nu en dan sukkelen met de spijsvertering en de stoelgang. Indien de spijsvertering niet goed functioneert heeft dat nadelige gevolgen voor het hele lichaam. Echter, als zij wel goed werkt zal het lichaam minder gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf zoals infecties. In ieder geval herstelt iemand die een gezonde spijsvertering heeft veel sneller en grondiger.

Huidproblemen

Meestal heeft dit ook zijn weerslag op de huid door het optreden van acne of eczeem. Een eerste teken is het verslappen en verbleken van de huid. Onze buitenste beschermlaag en het darmgebied hebben dus direct met elkaar te maken. Als de afvalstoffen de darmen niet meer via de normale weg kunnen verlaten, zoeken ze zelf een alternatieve route. Via het bloed worden ze o.a. aan de huid afgegeven waar ze allerlei huidproblemen veroorzaken. Maar deze afvalstoffen kunnen ook terecht komen in het bindweefsel en zijn dan de oorzaak van stijfheid en pijn in spieren en gewrichten. Verder kunnen afvalstoffen ook de oorzaak zijn van aandoeningen van het ademhalingssysteem, vermoeidheid, hoofdpijn en een "je niet lekker voelen".

Reiniging
Veelal zijn de voornoemde klachten te verhelpen, hoewel het wel wat doorzettingsvermogen vereist. Een inwendige vervuiling kan namelijk door middel van een reinigingskuur in zekere mate worden opgeruimd. Het lichaam krijgt de mogelijkheid om vanuit de lever en de darmen grondig gereinigd te worden. In mijn praktijk begeleid ik ook reinigingskuren, zowel individueel als in een kleine groep.
Symbionten- en Colon Hydrotherapie
Om je darmen weer gezond te maken en zo het hele lichaam een schoonmaakbeurt te geven, werk ik met colon hydrotherapie, ook wel hoge darmspoeling genoemd. Daarover kunt u meer lezen in het hoofdmenu onder: Colon Hydrotherapie. In het hele spijsverteringsstelsel bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Vooral de lichaamseigen bacteriën zijn in de darmen rijk vertegenwoordigd. Ze spelen een belangrijke rol in het afweersysteem; ze houden de ziekteverwekkende bacteriën, die het lichaam binnengedrongen zijn, onder controle. Direct na de geboorte nemen de verschillende bacteriën hun plaats in het spijsverteringskanaal in om hun eigen, specifieke taak te gaan uitvoeren. Voor de rest van het leven zijn ze onmisbaar voor de mens. Ze leveren een bijdrage aan het onder controle houden van de ziekteverwekkende bacteriën en helpen mee bij de vertering van het voedsel. Vooral de bacteriën in het darmstelsel zorgen ervoor dat ons lichaam tegen ziekteverwekkende indringers wordt beschermd. Bij darmklachten is de samenstelling van de bacteriënbevolking in de darmen verstoord. Het evenwicht moet dan op een natuurlijke wijze hersteld worden. Dat kan met behulp van de symbiontentherapie. Deze zorgt ervoor dat het tekort aan lichaamseigen bacteriën wordt aangevuld.
Tafelmanieren
Gezonde eet- en drinkgewoonten, daar gaat het om. Dat vraagt niet alleen om aandacht voor wàt je eet en drinkt, maar ook voor de wijze waarop je dat doet. Er de tijd voor nemen, zo ontspannen mogelijk, goed kauwen, niet te vaak en/of niet te veel ineens. Het zijn elementen die allemaal bijdragen aan een goed begin van het spijsverteringsproces en daarmee aan de opbouw en het herstel van het lichaam.
Voedsel-allergie

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Voorheen werd er veel aandacht besteed aan allergische reacties van de luchtwegen, op stoffen in de lucht, de inhalatie-allergie. Maar nu blijkt dat ook veel stoffen in onze dagelijkse voeding allergische reacties van het lichaam op kunnen roepen. Het is (ook met behulp van de natuurgeneeskundige diagnostiek) niet eenvoudig om te ontdekken welk voedingsmiddel, of welk bestanddeel daaruit (denk aan conserveringsmiddelen en kleurstoffen) de allergische reactie veroorzaakt. In de praktijk test ik zonodig met behulp van bioresonantie  voor welke voeding (op dat moment) een gevoeligheid bestaat. Zodat door het weglaten van die voedingsmiddelen het lichaam even rust krijgt om in balans te komen.

Eerst de oorzaak zoeken

Een natuurgeneeskundige zoekt altijd naar de oorzaak van de klachten. Die ligt namelijk niet bij de voedingsmiddelen zelf, want zij vormen alleen maar de katalysator. Dat het lichaam gevoelig reageert geeft aan dat er een stoornis in het lichaam zelf is. Ik probeer door de informatie uit de anamnese en de iriscopie, het eventueel testen met behulp van bioresonantie en de bloedanalyse te ontdekken wat de dieperliggende oorzaak is van de klachten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de stofwisseling in het lever-galblaassysteem zodanig is verstoord, dat deze verantwoordelijk is voor de allergische reactie. In zo'n geval wordt het lever-galblaasgebied ondersteund en gereinigd met kruiden, orthomoleculaire middelen, bioresonantie, colonhydrotherapie, ooracupunctuur of een combinatie van deze behandelmethoden.

VNT logo